Friss topikok

Utolsó kommentek

Igazságosság és Modernizáció Platform blogja

Az implatform.blog.hu az MSZP Igazságosság és Modernizáció Platform blogja. Bejegyzéseink között platformunk állásfoglalásait, nézeteit, adott ügyről kialakult véleményünket olvashatja. Amennyiben többet szeretne megtudni platformunkról, keressen fel minket e-mail címünkön, illetve látogasson el Facebook oldalunkra! E-mail: im.platform@gmail.com

Linkblog

Baloldal - A Magyar Köztársaságért

2011.03.14. 16:50 | Muhari László | Szólj hozzá!

Címkék: politika mszp magyarország köztársaság belföld

A magyar politikai elitnek, függetlenül attól, hogy kormányon, vagy ellenzékben politizál, óriási felelőssége van az ország, a társadalom jövőjét tekintve.

A kormánynak felelőssége olyan törvényeket hozni, mely a társadalom nagy része számára elfogadható, követi a társadalmi elvárásokat, igényeket. A társadalmi egyeztetés egy modern, európai demokráciában elengedhetetlen feltétele a sikeres kormányzásnak, a sikeres építkezésnek, fejlődésnek.

Mind a kormánynak, mind az ellenzéknek folyamatos kapcsolatban kell lennie az adott ügyben érdekelt társadalmi, érdek képviseleti, szakszervezeti szervezetekkel annak érdekében, hogy minél szélesebb látókörben tudják megítélni az egyes javaslatokat.

Az ellenzék, a szokásos ellenzéki retorika mellett, elsődleges háttér feladata e szervezetek informálása a lehetséges alternatívákról, együttműködés e szervezetekkel a javaslataik kidolgozásában, parlamenti, önkormányzati képviselete a közös, kialakított álláspontoknak.

Egyet biztosan kijelenthetünk: a baloldal egyetlen egy igazi fegyvere a demagógiával szemben, ha a szociáldemokrata alapértékek mentén szakmai alternatívát tud nyújtani a jelenlegi kormánypártok kapkodó, átláthatatlan törvényhozásával szemben.

A kormány tevékenysége rámutat arra, hogy a szociáldemokrata alapértékek létjogosultsága soha nem lesz megkérdőjelezhető.

Amikor az MSZP elszenvedte történelmi jelentőségű vereségét, minden politikai szakíró meg volt arról győződve, hogy a párt ideológiáját meg kell reformálni, s erre számos érvet soroltak fel. Legdemagógabb érv az volt az ideológiai átalakulás mellett, hogy már megvalósultak azok az értékek, amelyek mentén a modern európai baloldal politizál.

Valóban, megvalósult jó pár eleme a szociáldemokrata politikai, szakpolitikai programoknak.

Azonban azt tapasztalhatjuk, Magyarországon egy 2/3-os „jobboldali” győzelem tollvonással szűkítheti szólásszabadságunk terét, hozzá nyúlhat magántulajdonunkhoz, beleszólhat magánéletünkbe, fűnyíró-elv szerűen, a társadalmi igazságosságot, a szolidaritás alapelvét figyelmen kívül hagyva rombolhatja szét azt a védőhálót, mely a tartós elszegényedés folyamatát célzott lassítani, megfékezni.

A sajtó- és szólásszabadság, a magántulajdonhoz való jog, a társadalmi igazságosság, a szolidaritás azon alapértékek halmaza, melyet a baloldalnak mindig és minden körülmények között képviselnie kell, védelmezni kell, függetlenül attól, hogy kormányon, vagy ellenzékben politizál.

A szociáldemokrácia ideológiai alapelvei ebben a politikai környezetben finoman fogalmazva is aktuálisak.

2011. Magyarországában azt tapasztaljuk, hogy a kormány tevékenysége mindennapjaink gyökeres megváltoztatására irányul, figyelmen kívül hagyva az alapvető emberi jogokat, sok esetben megsértve emberi méltóságunkat is.

Alkotmányos szintre emeli a jog előtti egyenlőtlenséget, a sajtószabadság, csorbítását, a szólásszabadság korlátozását, a magántulajdonhoz való jog megsértését, mindezt a társadalmi felelősség, a nemzeti együttműködés jegyében.

Diktátumokkal, sebtében összedobott, és elfogadott, törvényekkel saját elképzelt világát, országát alakítja ki, nem törődve annak következményeivel, nem törődve az ország sorsával, jövőjével.

Az új alkotmány tervezete, hiába nevezi azt Lázár János európai, modern, jövőbe mutató tervezetnek, a minta példája annak a rombolásnak, amelybe a Fidesz-KDNP lassan egy éve belevágott, a megújulás nevében.

A magyar baloldal feladata, hogy értékeit mindig, minden fórumon, gyűlésen képviselje, megerősítse a hallgatóságban, mert egy dolog a sajtónyilatkozat, a sajtótájékoztató, másik dolog a személyes meggyőzés kérdése.

Minél több fórumot, minél több gyűlést, klubbeszélgetést kell szervezni, mert így lehet lépésről lépésre bemutatni azt, hogy az MSZP valódi demokraták pártja, mely a Köztársaságot tekinti Magyarország államformájának.

Mert a Köztársaság, mint államforma alapvető feltétele, hogy olyan pártjai legyenek, melyek nem félnek az állampolgárok véleményétől, nem félnek attól, hogy egy-egy kérdésben heves vita bontakozik ki, nem félnek tévedéseiket beismerni.

Mert a Köztársaság, mint államforma alapvető feltétele, hogy minden állampolgára, nemre, korra, vallásra, politikai nézeteire függetlenül a jog előtt egyenlő legyen.

Mert a Köztársaság, mint államforma alapvető feltétele, hogy biztosítva legyen minden állampolgára számára az alapvető emberi jogok gyakorlása.

Mert a Köztársaság, mint államforma alapvető feltétele, hogy kormányai felelősen gyakorolják a hatalmat, olyan törvényeket hozzanak, melyek nem teszik lehetetlenné utódaik számára az ország irányítását.

Mert a Köztársaság, mint államforma nem egy egyszerű, leírt szó az ország alkotmányában.

S bár az országot át lehet keresztelni, alaptörvényét önkényesen meg lehet változtatni, korlátozni lehet szólásszabadságunkat, gondolatainkat, elveinket nem lehet kitörölni elménkből.

Mint ahogyan 1848-1849 eszmeiségét, gondolatvilágát sem tudta soha egyetlen elnyomó hatalom kitörölni az emberek gondolatai közül, úgy a demokrácia, a demokratizmus eszméjét napjainkban sem fog sikerülni, semmilyen politikai erőnek!

Mert egy gondolat, egy eszme, a Köztársaságé, a demokráciáé elpusztíthatatlan!

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://implatform.blog.hu/api/trackback/id/tr712738923

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem véneknek való vidék 2011.03.15. 15:34:04

Ténytár A jóléti állam alkotmányos felszámolása   Az alkotmányterv alig észrevehetően a szociális biztonsághoz val&oacu

Trackback: Politikai parasztbarokk 2011.03.14. 23:42:46

Pártunk és kormányunk új alaptörvénnyel örvendeztette meg Magyarország vármegyéinek honfiait és honleányait. Nagy a vigasság, áll a bál. Tulajdonképpen az iromány, amit letettek az asztalra jól jelképezi mindazt, amit az elmúlt – te jó ég –...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása