Friss topikok

Utolsó kommentek

Igazságosság és Modernizáció Platform blogja

Az implatform.blog.hu az MSZP Igazságosság és Modernizáció Platform blogja. Bejegyzéseink között platformunk állásfoglalásait, nézeteit, adott ügyről kialakult véleményünket olvashatja. Amennyiben többet szeretne megtudni platformunkról, keressen fel minket e-mail címünkön, illetve látogasson el Facebook oldalunkra! E-mail: im.platform@gmail.com

Linkblog

Ámokfutás az oktatásban

2011.05.06. 18:48 | Muhari László | Szólj hozzá!

Címkék: oktatás politika fidesz magyarország belföld iskolabezárás belpolitika orbanviktor

Lassan egy éve élvezhetjük Hoffmann Rózsa államtitkár munkájának eredményeit, követhetjük figyelemmel összefüggő, szakmailag megalapozott, következetes, a társadalmi egyeztetést mindennél előrébb helyező tevékenységét. A többször visszadobott oktatási reformcsomag legújabb verziója, a Széll Kálmán-terv részeként az egyetemek, a főiskolák számának, az államilag finanszírozott helyek radikális csökkentését célozzák. Vagy nem!

Azt már tudjuk, pontosabban az 1998-2002-es ciklus után újra megtapasztalhatjuk, hogy a Fidesz egy marketing párt.

Sem szakemberekben, sem felkészültségben, sem politikai kultúrában nem felelnek meg egy modern, európai, demokrata párt feltételeinek, követelményeinek.

Szavak vannak, hangzatos mondatok elhangzanak, melyeket kormányra kerülésükkel egy időben felváltja az a bizonyos Albioni-köd.

A gazdasági szabadságharc áldásos eredményei elérték az oktatás területét is!

Korábban, az ellenszek.hu-n publikált írásomban kifejtettem, hogy a Fidesz alaptörvényében igen erősen kódolva van a tömeges iskolabezárások folyamat, annak lehetősége.

Nem tévedtem nagyot amikor ezen állításomat megfogalmaztam!

Tudni illik, oktatási reformnak álcázott hatalmi erődemonstráció, játszma bontakozik ki szemeink előtt!

A tavalyi egyszeri, radikális adócsökkentés eredményeképpen a konvergencia programban megfogalmazott átalakítások zöme egyszeri, radikális költségcsökkentést, azaz megszorításokat tartalmaznak.

Ennek következtében az oktatási reformcsomagot többször vissza kellett dobni, Hoffmann Rózsára kenve a felelőtlen gazdaságpolitika eredményét, amelyhez egyébként semmi köze az államtitkárnak.

Önmagában még nem lenne probléma, ha egy-egy javaslat csomagot a kormány visszadob, hiszen a kormány üléseknek pont az a lényege, hogy a különböző szakpolitikai hatásokat vizsgálják, figyelembe vegyenek más szempontokat is.

Ez azonban nem nélkülözheti a szakmai konzultációkat, az egyeztetéseket, a vitákat!

Pont azért nehéz egy reform csomagot jól kidolgozni, bevezetni, végrehajtani, mert rengeteg érdekütközéssel, s ebből kifolyólag rengeteg egyeztetéssel, vitával, azaz munkával jár!

Kormánypárti olvasóink nyilván erre azonnal rávágják, hogy kiment egy kérdőív például a közoktatással kapcsolatban.

Igen, valóban, csak azzal kellene tisztában lenni, hogy egy kérdőív a legalkalmasabb eszköz arra, hogy a szubjektív szakmai véleményt eltüntessük, s a legalkalmatlanabb arra, hogy vitákat, szakmai eszmecserét folytassunk.

Nem is tetszik a pedagógusoknak az, hogy a tavalyi bohóccá nyilvánításuk után most hülyévé léptették elő őket!

Ez azonban nem elég, a kormány rátesz még egy lapáttal az általa összeturkált trágyára, s az origo.hu-n megjelent cikkben közli 18 egyetemmel, főiskolával, hogy kalap-kabát, ott az ajtó!

Erre a rektorok ilyen-olyan módon reagálnak, a Fidesz-frakció belső lobbizásba kezd, mindenki elégedetlen lesz, s a kormány, bizonyítandó demokratikusságát, valamint a sarkalatos törvények megszavazásáért cserébe, enged a maga által generált nyomásnak.

Ezután, az alaptörvényre, a sarkalatos törvényre hivatkozva, szépen sorban bezáratja, azokat az oktatási intézményeket, amelyek nem a kívánalmaknak megfelelően végzik oktatási tevékenységüket.

S ezután a Fidesz birkapásztorai, a Fidesz frakció tagjai nem tehetnek mást, mint beletörődve tudomásul veszik vezérük döntését!

Mert mi lesz Orbán reakciója?

Megszavaztad az alaptörvényt? Igen!

Megszavaztad a sarkalatos törvényt? Igen!

Megmentettük iskoládat, egyetemedet? Igen!

A kívánalmaknak megfelelően folyik az oktatás? Nem!

Akkor barátom, ne szólj szád, nem fáj fejed!

Ez a megoldás, ezek a javaslat csomagok szembe mennek mindazon kormánypárti állításokkal, amelyek szerint a Fidesz, hatékony, versenyképes oktatási rendszert, tudást akar adni a fiatalok számára.

Ennek első pillére a közoktatás lenne, hiszen az ott megszerzett tudás az alapja a felsőfokú, főiskolai, egyetemi képzéseknek.

Mind a közoktatás, mind a felsőoktatás megnyirbálása az oktatás minőségének visszaeséséhez fog vezetni, az előzetes tervekkel ellentétben.

Az fog bekövetkezni a munkaerő-piacon, hogy az oktatási helyek számának csökkenésével fiatalok tízezrei maradnak szakképzettség, s így versenyképes jövedelem, állás nélkül.

A kialakulóban lévő rendszer nélkülözi az esélyegyenlőség elvét, s így a minőségi oktatáshoz való jutás lehetősége is csökken, a hátrányos helyzetű fiatalok számára.

Jóval több lesz a fizetős felsőoktatási képzési helyek száma, amit az alacsonyabb jövedelműek nem fognak tudni megfizetni, miközben a magasabb jövedelemmel rendelkező családok sarjai vígan elfoglalják majd az államilag finanszírozott, s így látszólag ingyenes helyeket!

Iskolák, főiskolák, egyetemek megszüntetésével az oktatási rendszer problémái nem tűnnek el, sőt, jelen folyamat keszekuszasága miatt, csak fokozódni fognak!

Az oktatásban látott ámokfutás miatt, is, az idei év nem a megújulás éve, hanem a süllyedés éve lesz!

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://implatform.blog.hu/api/trackback/id/tr852883001

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bosszúból: Jeles - Politikai döntés született 2011.05.23. 11:35:25

Janikovszky bezárásával a magyar közoktatás egy gyöngyszemét veszítettük el, kiváló pedagógiai programmal működött, amely kimondottan a hátrányos helyzetű diákokat segítette. Ha ez a "rombolás" folytatódik a közoktatásban, az ország nem tud m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása