Friss topikok

Utolsó kommentek

Igazságosság és Modernizáció Platform blogja

Az implatform.blog.hu az MSZP Igazságosság és Modernizáció Platform blogja. Bejegyzéseink között platformunk állásfoglalásait, nézeteit, adott ügyről kialakult véleményünket olvashatja. Amennyiben többet szeretne megtudni platformunkról, keressen fel minket e-mail címünkön, illetve látogasson el Facebook oldalunkra! E-mail: im.platform@gmail.com

Linkblog

Ti is jól jártatok, ugye srácok?

2011.03.07. 15:33 | Muhari László | Szólj hozzá!

Címkék: oktatás politika magyarország belpolitika

Szinte nem telik el úgy egy hét, hogy ne derülne ki, hogy megint kik "jártak jól" a kormány átalakított adórendszerével. A hét végén kiderült: immár a diákok, a nyári alkalmi diákmunkát végzők, vagy a tanulmányok mellett dolgozó diákok is nagyon jól jártak az egykulcsos adórendszerrel, valamint az adójóváírás átalakításával.
 
Sok fiatal kényszerül arra, hogy tanulmányai mellett munkát vállaljon.
 
Nem pusztán zsebpénz kiegészítés végett, de igen sokan munkájukkal, az érte kapott jövedelemmel hozzájárulnak a családi kassza kiegészítéséhez.
 
Az átalakított adórendszer következtében ezen diákok mintegy 10 ezer forinttal fognak kevesebbet hazavinni, ami érvágás lehet egyes családok számára.
 
Ha hozzávesszük, hogy a felsőoktatási tandíjat emelni fogják, a munkáért kapott pénz csökken, elmondhatjuk, hogy a zemberek kormánya újabb társadalmi csoportot hagy magára!
 
A legelképesztőbb, hogy a diákjogi, diák érdek képviseleti szervezetek, köztük a korábban hangját sokat hallató HÖOK, csendben tűri a kormány bohóckodását az oktatási rendszer átalakításában, az adórendszer diákokat érintő hátrányairól mélyen hallgatnak a delikvensek.
 
Pedig a tét nem kicsi.
 
A tankötelezettség 15 éves korig történő meghatározásával a középiskolák diákjai ki vannak téve annak a veszélynek, hogy gyakorlatilag bármikor elbocsájthatóak lesznek, amennyiben az illetékes tantestület úgy dönt, s ezáltal kikerülhetnek a közoktatás rendszeréből.
 
Márpedig képzetlen munkaerőre a mai világban nem túl sok helyen van igény. Ezzel a lépéssel megfosztják a fiatalokat egy tervezhető, belátható életpálya, egy normális élet lehetőségétől, egy amúgy is gyorsan változó, kiszámíthatatlan világban.
 
A gond csupán csak az, hogy az iskolarendszer lényege nem csak a különböző tárgyak oktatása, de feladatának tekinthetjük a nevelést, a "problémás" gyerekek segítését, valamint tanácsadást a szülők számára.
 
Hasonlóan fontos egy tizenéves számára, hogy közösségben töltse fiatal éveit, szükséges a társas viselkedés fejlesztésére, a közösséghez tartozás, a társadalmi normák, viselkedési szokások kialakításában, megerősítésében.
 
Az alapvetően frusztráló időszakban ha valaki számkivetettnek érzi magát, annak súlyos következményei lehetnek mind mentálisan, mind fizikálisan.
 
Másik gond, hogy számos problémát (diszlexia, diszkalkulia, diszgráfia tipikusan ebbe a kategóriába lehet sorolni), illetve ezek jeleit, a tanárok nem képesek felismerni, s a rossz teljesítményt lustasággal, hanyagsággal, vagy a családi körülményekkel magyarázzák.
 
Ezekre a problémákra oda kell figyelni. Nincs rosszabb érzés a világon, ha valakit azért tesznek ki egy közösségből, azért bélyegeznek, amiről nem tehet.
 
Persze, könnyebb megszabadulni azoktól, akikre több figyelmet kell fordítani, leszámítva, hogy azt az emberre állítólagosan igaz tételt cáfolja meg, hogy az ember társas lény, aki hajlamos bajba jutott társain segíteni.
 
Nagyon úgy tűnik, ez az a "magyar" szolidaritás, amelyet a Fidesz 4-5 évvel ezelőtt kampányszlogenként használt.

A bejegyzés trackback címe:

https://implatform.blog.hu/api/trackback/id/tr242718656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása